Al ooit van ‘clean labelling’ gehoord? Dat is het ‘opschonen’ van recepten om de ingrediëntenlijst, en vooral het aantal additieven, te beperken. Een ware uitdaging voor sommige bedrijven. Maar bij Dilea stellen we onze zuivelproducten samen met respect voor de ingrediënten en hun authentieke smaak.

Als consument ben je vandaag ongetwijfeld op zoek naar authenticiteit en minder bewerkte producten zonder chemische bestanddelen. Het doel is duidelijk: veilige ingrediënten en makkelijker te begrijpen etiketten. En daar streeft Dilea ook in de hele productieketen naar: van de melkophaling bij onze leveranciers tot onze kaasfabrieken.

Processen met respect voor de ingrediënten

Het concept ‘clean labelling’ vertaalt zich ook in natuurlijke, evenwichtige en voedzame producten. Hiermee bedoelen we producten met voornamelijk eenvoudige en bekende ingrediënten, zonder bewaarmiddelen en met eenvoudigere en zachtere productieprocessen met respect voor de grondstof (de koemelk). Maar je vraagt je nu wellicht af hoe we dan tot een lactosevrij zuivelproduct komen?

Het verschil tussen Dilea en de klassieke koemelk is het lactosegehalte. Dilea vertrekt vanuit koemelk en verwijdert alle lactose uit het product waardoor ze gegarandeerd 100% lactosevrij zijn. De voedingsvoordelen alsook de authentieke smaak van melk en melkproducten blijft daarbij behouden.

De ‘lactosearme’ zuivelproducten op de Belgische markt kunnen daarentegen nog lactose bevatten en plantaardige alternatieven bevatten vaak aroma’s en toegevoegde suikers. Daarnaast evenaren plantaardige alternatieven het voordelige effect van melkproducten op de gezondheid niet tot op vandaag.

Het rijpingsproces van de kazen van Dilea gebeurt volgens de echte traditie, met een minimum aan kunstmatige ingrediënten en een volledig transparant etiket met termen die iedereen begrijpt. Ook zoutreductie maakt deel uit van ‘clean labelling’ en wij blijven hier constant aan werken voor ons volledige assortiment kazen.

De fijnere producten, zoals de lactosevrije desserts van Dilea, bevatten daarentegen wel een aanvaardbare hoeveelheid additieven om de smaak, kleur en houdbaarheid te garanderen. De yoghurts van Dilea bevatten dan weer een minimum aan ingrediënten. Want voor alle duidelijkheid: ‘clean labelling’ betekent niet ‘clear labelling’. We schrappen dus geen ingrediënten die de smaakkwaliteit en de voedselveiligheid in het gedrang brengen.

Lees ook : 5 mythes rond melkproducten

In vergelijking met de plantaardige alternatieven

De producten van Dilea verschillen sterk van plantaardige alternatieven. Laten we bij wijze van voorbeeld de ingrediëntenlijst van de lactosevrije melk van Dilea en sojadrink vergelijken:

Lactosevrije halfvolle melk van Dilea: halfvolle melk, lactase en vitaminen. Enkel herkenbare ingrediënten, geselecteerd met de grootste zorg. De lactosevrije halfvolle melkdrank van Dilea is bovendien een goede bron van vitamine A, D, E en B9, het bevat geen toegevoegde suikers, noch zout, noch aroma’s.

Soja Drink Original: water, gepelde sojabonen (8%), suiker, calciumcarbonaat, zuurteregelaar (kaliumfosfaten), aroma, zeezout, stabilisator (gellangom), vitaminen (B2, B12, D2). Dat zijn dus 11 ingrediënten, waaronder een noodzakelijke verrijking met calcium, want het sap van sojabonen bevat dit niet van nature.

We zetten alles op een rijtje:

  • De meeste Dilea-producten zijn gemaakt op basis van melk en voor de productie worden alleen nuttige ingrediënten toegevoegd.
  • De producten van Dilea hebben de originele en authentieke smaak van zuivelproducten, doorgaans zonder toegevoegde aroma’s.
  • De producten behouden dan ook de voedingskwaliteiten van melkproducten, zoals de Dilea halfvolle melk.
  • Dilea bevat minder additieven, en sommige producten bevatten zelfs geen additieven (bv. boter en yoghurt natuur).
  • De melkdrank van Dilea bevat geen toegevoegde suikers, zout of aroma’s.

Zero lactose om het risico op intolerantie te beperken

En dat is nu precies de belangrijkste missie van Dilea! Wij garanderen het grootste assortiment exclusief lactosevrije zuivelproducten op de Belgische markt. Veel mensen zitten namelijk nog met vragen over lactose, een suiker die van nature in melk zit (ook ‘melksuiker’ genoemd).

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 15% van de Belgische bevolking lactose niet goed verteert*, maar in bepaalde andere landen treft dit tot wel 70% van de bevolking. We mogen dit probleem dus niet minimaliseren. Maar let op: een slechte vertering van lactose is niet hetzelfde als een lactose-intolerantie.

In beide gevallen (slechte vertering van lactose of lactose-intolerantie) wordt slechts een deel van de lactose of melksuiker in de dunne darm verteerd. De niet-verteerde lactose komt dan gewoon zo in de dikke darm terecht. Bij sommige mensen leidt deze bacteriële gisting van de niet-verteerde lactose in de dikke darm tot een of meerdere darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en flatulentie. Dit noemen we lactose-intolerantie. Let op: dit is nog iets anders dan een melkallergie.

Ook als je niet goed lactose verteert, laat Dilea je met volle teugen genieten van al het lekkere van melk. Koken met Dilea, dat is de garantie op lekker én volledig lactosevrij koken met je favoriete zuivelproducten! De smaak verandert niet. De voedingskwaliteit verandert niet. De werkwijze verandert niet, zowel voor koude als warme bereidingen.

Dankzij Dilea kun je opnieuw naar hartenlust variëren. Geniet van heerlijke gerechten met voedzame producten ! Dilea, zo lekker is welzijn!

Nog vragen? Bekijk onze FAQ’s!

Referenties:

  1. * Storhavg CL et al. Lancet Gastroenterol Hepatol 2017; 2: 738–46