De recente voedselconsumptiepeiling, uitgevoerd in 2015 in België, brengt opnieuw een daling van de zuivelconsumptie naar voren. Met uitzondering van kazen, zou amper 2% onder de Belgen dagelijks voldoende calcium opnemen… Een reden te meer om melkproducten niet langer te schuwen. En zonder lactose, dat is nog beter!

Ongeveer 3% van de Belgische bevolking volgt een specifiek dieet ten gevolge van een intolerantie of voedselallergie. Enkele Belgen (0,9%) kiezen voor een dieet omwille van een gemakkelijkere spijsvertering en 1,7% beperkt de inname van dierlijke proteïnen (bvb. in een veganistisch eetpatroon). Deze eetgewoontes dragen in verschillende mate bij aan een verminderde zuivelconsumptie, hetzij door het lactosegehalte hetzij door de oorsprong. Maar ook andere factoren verklaren deze daling en de noodzaak om hen opnieuw een plaats in onze eetcultuur te geven, die ze verdienen.

De Belgen snacken veel

Bijna 45% van de Belgische volwassenen heeft een te hoge BMI-waarde: 29% heeft overgewicht en 16% is obees. Indien één op twee Belgen te kampen heeft met overgewicht, kan dit fenomeen verklaard worden door twee factoren: het gebrek aan fysieke beweging (we brengen 6 tot 9 uur per dag al zittend door) en onze voedingskeuzes. Eerste belangrijke vaststelling aan tafel: voor zetmeelrijke voedingsmiddelen, groenten en fruit geldt nog steeds een haat-liefde relatie, maar ze bevatten essentiële voedingsstoffen, die belangrijk zijn binnen een evenwichtig voedingspatroon. Anderzijds dragen gesuikerde (koekjes, gebak, chocolade, snoep en frisdranken) en gezouten (zoute of gefrituurde snacks en sauzen) voedingsproducten en alcohol bij aan 656 kcal per dag, dit bedraagt 30% van de dagelijkse energie-inname! Slechts 6% van de bevolking houdt zich aan de maximaal aanbevolen consumptiehoeveelheid per dag. Met andere woorden, als de ‘desinteresse’ ten aanzien van zuivel kan worden verklaard door overtuigingen, problemen met de spijsvertering of intolerantie, is het zeker ook gekoppeld aan het snackgedrag!

2% van de Belgen eet voldoende melkproducten

Kazen vallen goed in de smaak, want deze consumptie-evolutie blijft stabiel. Dit is echter niet het geval voor de overige zuivelproducten (melk, yoghurt…), waarvan de consumptie daalt sinds 2004. Slechts 2% van de Belgen volgt de dagelijkse aanbevelingen van drie melkproducten of producten op basis van soja. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de noodzakelijke inname van calcium, omdat zuivelproducten verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de dagelijkse behoefte. 56% neemt calcium op via zijn voeding, maar blijft onder de gemiddelde behoefte. Het betreft voornamelijk vrouwen ouder dan 60 jaar en adolescenten tussen 14 en 17 jaar. Met deze achtergrond en volgens recente wetenschappelijke gegevens, heeft de Hoge Raad voor de Volksgezondheid de dagelijkse aanbevelingen voor calcium herzien en verhoogd: van 900 naar 950 mg per dag voor volwassenen. Deze beslissing laat toe om opnieuw al het goede van melkproducten te ontdekken, zoals de nutritionele voordelen en de smaak, bovendien zijn ze een gezond alternatief voor snacks en vrij van de ongemakken bij lactose met DILEA.

Referenties:

De Ridder K, Lebacq T, Ost, C, Teppers, E & Brocatus, L. Rapport 4 : Voedselconsumptie. Samenvatting van de belangrijkste resultaten. In: Teppers E, Tafforeau J. (ed.). Voedsel Consumptie Peiling 2014-2015. WIV-ISP, Brussel, 2016.

Ost C. Specifieke Dieten. In: Lebacq T, Teppers E (éd.). Voedsel Consumptie Peiling 2014-2015. Rapport 1. WIV-ISP, Brussel, 2015.