Melk en zuivelproducten zorgen op een natuurlijke wijze voor voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de ontwikkeling en groei:

  • Eiwitten (energetische voedingsstoffen)
  • Mineralen (calcium, fosfor, magnesium, kalium,…)
  • Koolhydraten (bron van energie)
  • Vetten (bron van energie)
  • Vitaminen (A, D, B2, B3, B12,…)

De weldaden van melkproducten

Dankzij hun voedingsstoffen verbeteren melk en zuivelproducten de algemene kwaliteit van onze voeding. Zij kunnen het risico verminderen op osteoporose, obesitas, nierstenen en zelfs darmkanker.

Vitamines hebben een belangrijke functie

  • Vitamine A is goed voor de groei en de ogen.
  • De groep van vitamine B verbetert het immuunsysteem en de zenuwfuncties, en helpt de celgroei. Vitamine B helpt het lichaam stress, depressie en hart- en vaatziekten te bestrijden. Ons lichaam elimineert echter dagelijks de vitamine B via de urine. Daarom moeten we elke dag opnieuw vitamine B innemen.
  • Vitamine D bevordert de opname van calcium en fosfor, noodzakelijk voor onze botten.

Beste bron van calcium: melkproducten

Melk is niet de enige bron van calcium, maar het is wel de beste. Bewijs: bij eenzelfde hoeveelheid calcium zijn 3 porties zuivelproducten gelijk aan 200 g pindanootjes, 600 g vis of 10 kg tomaten!
Een portie = een glas melk, 200 g yoghurt, 2 plakjes kaas van 20 g = 240 mg calcium.

De juiste dosis calcium

De aanbevolen dagelijkse dosis calcium is afhankelijk van de leeftijd.

LeeftijdAanbevolen dagelijkse dosis
Tussen 1 en 10 jaar800 mg
Van 11 tot 14 jaar1.000 mg
Van 15 tot 18 jaar1.200 mg
Volwassene900 mg
60 +1.200 mg
Zwangere en zogende vrouwen1.200 mg

Het belang van calcium voor onze botten

Première source de calcium alimentaire, le lait est particulièrement important pour nos os. Lors de l’enfance, quand la

Als voornaamste voedingsbron van calcium is melk erg belangrijk voor ons beendergestel. Zeker tijdens de kindertijd wanneer de botmassa zich ontwikkelt en verdicht. Maar ook op volwassen leeftijd, want vanaf de leeftijd van 30 jaar begint de botmassa te verminderen.

Zuivelproducten kunnen dus helpen om de botmassa in stand te houden en zodoende osteoporose en het risico op breuken te vermijden. Daarom is het aanbevolen om dagelijks 3 porties zuivelproducten te consumeren op elke leeftijd.

Vitamine D en beweging om het calcium te hechten

Calcium heeft vitamine D nodig om zich vast te hechten aan de botten. En vitamine D zit dus ook in melk! Daarnaast mag u zeker niet vergeten aan lichaamsbeweging te doen, want regelmatig bewegen is ook zeer goed voor de densiteit van onze beenderen.