Melk en melkproducten zijn onmisbaar voor een evenwichtige voeding omdat ze rijk zijn aan calcium, eiwitten en vitamines. Het is ideaal om elke dag melk, melkdrank en/of melkproducten te consumeren, evenwel zonder te overdrijven.

Melkproducten en evenwichtige voeding

De voedseldriehoek is een handig hulpmiddel om te komen tot een evenwichtige samenstelling van voedingsmiddelen op basis van de vier grote productfamilies. De voedseldriehoek legt uit hoe u de verschillende groepen kunt combineren. Vergeet niet dat een gezonde voeding gebaseerd is op het variëren van voedingsmiddelen!

Het is de enige manier om het lichaam te voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen. Handige tip: varieer de kleuren van het voedsel op uw bord. Dat zou u moeten helpen om de nodige variatie in uw voeding te brengen en te zorgen voor een evenwichtige voeding en een goede gezondheid.

Waarom gevarieerd eten?

Het menselijk lichaam heeft voedingsstoffen en energie nodig om goed te functioneren. Dat is essentieel om de spieren en weefsels op te bouwen, maar ook om de hormonale, cellulaire, neurologische en hersenfuncties te onderhouden.

Die voedingsstoffen haalt het lichaam uit voedsel. Wat als dat niet gebeurt? Dan zal het lichaam niet goed functioneren en symptomen vertonen zoals haarverlies, bloedarmoede, appelflauwtes …

Voedingsstoffen combineren voor een optimaal effect

Gevarieerd eten is absoluut noodzakelijk voor een gezonde voeding. Want bepaalde voedingsstoffen kunnen enkel door het lichaam worden opgenomen wanneer ze in combinatie met een andere voedingsstof worden aangevoerd.

Voorbeeld? Calcium! Dat wordt door onze botten niet opgenomen als we ook niet zorgen voor een toevoer van vitamine D in ons lichaam.