Lactose (melksuiker) is een koolhydraat (een suiker) en een van de belangrijkste bestanddelen van melk. Elke liter koemelk bevat zo’n 40 à 50 g lactose. Het is dus een hoofdbestanddeel van melk.

Alle baby’s kunnen bij hun geboorte melksuiker verteren. Het is ook maandenlang hun enige voedingsbron. Aangeboren lactose-intolerantie komt uiterst zelden voor. Wereldwijd zijn er slechts enkele tientallen gevallen bekend. Maar na de borstvoedingperiode kunnen de darmen hun vermogen om lactase af te scheiden, behouden of verliezen.

Hoe verteren we melk?

Ons lichaam kan deze ‘dubbele’ suiker niet als zodanig verteren.Onze darmen moeten eerst een enzym – lactase – produceren dat de melksuiker in twee splitst: in glucose en galactose. Dankzij die scheiding kunnen de twee suikers worden opgenomen via de darmen.

Normale vertering van lactose:

Vertering bij lactose-intolerantie:

Ongeveer 20% van de Belgische bevolking heeft er last van

Mensen die minder lactase produceren – het enzym dat de melksuiker in twee moet splitsen – zullen een lactose-intolerantie vertonen. Naarmate we ouder worden, hebben we echter een natuurlijke neiging om minder lactase te produceren. Soms valt de productie zelfs helemaal stil.

Waaraan herkent u een lactose-intolerantie?

Wanneer de melksuiker wordt niet meer afgebroken, blijft hij in de darmen zitten. Dat veroorzaakt symptomen zoals een gezwollen buik, winderigheid, buikkrampen, buikpijn, reflux, constipatie en soms zelfs diarree.

Het is normaal verschijnsel dat u niet mag verwarren met een ziekte of een allergie (een melkallergie is zeldzamer en treft vooral kinderen).

Wat veroorzaakt de symptomen?

In onze darmen leven miljoenen bacteriën. Ze vullen het spijsverteringsproces aan en voeden zich met wat nog niet door ons lichaam is opgenomen. Als ze de melksuiker absorberen en verteren, zijn er drie gevolgen:

  • Gasvorming, wat leidt tot het opgeblazen gevoel
  • Afscheiding van vluchtige vetzuren die de darm prikkelen en buikpijn veroorzaken
  • Wateraanvoer via osmose wat de stoelgang vloeibaarder maakt en diarree veroorzaakt.

Meer informatie op www.medipedia.be