Buikpijn, opgeblazen gevoel, darmklachten… Als lactose een van de oorzaken is, zijn je klachten met Dilea snel verleden tijd! Dilea is jouw bron van welzijn. Melksuiker is echter niet het enige ingrediënt dat je darmen in een lastig parket kan brengen. Voor sommigen is het ui, paprika of komkommer, voor anderen zijn het chocolade, gluten of lightdranken. We volgen ons buikgevoel en zetten een en ander op een rijtje.

Darmcomfort: wat kan het welzijn beïnvloeden?

Wees gerust, je bent lang niet de enige! Occasionele maag-darmsymptomen komen zeer vaak voor bij de gezonde bevolking. In de meeste gevallen treden ze op wanneer je minder lichaamsbeweging hebt, bij stress en VOORAL wanneer je iets verandert aan je voeding. Die veranderingen hebben een impact op je darmmicrobiota.

Er wordt tegenwoordig veel geschreven over de buitengewone krachten van deze ‘discrete superheld’, of beter gezegd van de 100.000 miljard bacteriën in onze darmen, die samen zo groot zijn als een tennisbaan! Wat we vroeger ‘darmflora’ noemden, heet nu ‘darmmicrobiota’.

Wat die micriobiota precies doet? Ons beschermen tegen de buitenwereld. Je voeding kan de samenstelling en dus ook de werking van je darmmicrobiota echter snel beïnvloeden. Daardoor ontstaan soms pijnlijke of vervelende symptomen, zoals bij een lactose-intolerantie.

Welke voedingsproducten eet je beter wel, of net niet?

De grote troef van het Dilea-assortiment is dat je favoriete zuivelproducten nu gegarandeerd zonder lactose of melksuiker verkrijgbaar zijn. Toch behoudt het de authentieke smaak, zo lekker is welzijn! Waarom is lactose zo moeilijk te verteren? Ontdek onze antwoorden op de acht meest gestelde vragen over lactose.

Lactose is echter niet de oorzaak van alle spijsverteringsklachten. In sommige gevallen speelt ook gevoeligheid voor gluten een rol. Dat kleine eiwit zit in vijf granen en hun afgeleide producten: rogge, gerst, tarwe, haver en spelt. Verwar dat echter niet met coeliakie, een aandoening die wijst op een abnormale immuunrespons op gluten!

Ook een aantal fermenteerbare koolhydraten (verteerd door de bacteriën van de darmmicrobiota) kunnen een prikkelend effect hebben op de darm. Om ze aan te duiden gebruiken we een ingewikkeld acroniem: FODMAP’s, Fermentable by colonic bacteria Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols (of in het Nederlands: ‘Door de darmmicrobiota fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen’).

Deze bijzondere suikers worden in de microbiota omgezet in gas en zuur, vandaar de darmklachten die ontstaan bij gevoelige personen. Ze zitten in klassieke melk(producten) (lactose) en in veel soorten fruit, groenten, bereide gerechten enz. Ontdek hier onze recepten zonder lactose en zonder gluten!

Lees onze handige gids om al deze ‘darmvijanden’ te leren herkennen. Vergeet ook niet dat er soms lactose verborgen zit in andere producten dan zuivel:

Start in geen geval een streng dieet waarbij je deze voedingsproducten volledig vermijdt. De meeste ervan hebben namelijk een niet te onderschatten voedingswaarde, net zoals melkproducten! Vraag dus advies aan je diëtist of arts, die je het beste kan helpen om je spijsverteringsklachten te verlichten.

Goed om te weten: het verschil tussen Dilea en andere varianten.

Wat kun je nog meer doen?

Zorg goed voor je darmen met een aantal eenvoudige gewoonten die je gemakkelijk kunt toepassen in het dagelijks leven:

  • Drink voldoende water (1 tot 1,5 liter per dag), bij voorkeur buiten de maaltijden.
  • Drink niet te veel koffie of koolzuurhoudende dranken, zeker niet tijdens een pijnaanval.
  • Eet langzaam en rustig. Neem de tijd om je eten goed te kauwen.
  • Eet vaker, indien nodig in kleinere hoeveelheden.
  • Vermijd te vette en zware maaltijden (gefrituurd voedsel, gerechten met saus enz.) of te pittige gerechten.
  • Ga na de maaltijd beter niet liggen.
  • Draag geen te strakke kleding.
  • Beweeg regelmatig, want dat is noodzakelijk voor een goede darmtransit.
  • Beperk je alcoholgebruik en stop met roken.


Wanneer moet je een dokter raadplegen?
 Bij chronische pijn of pijn die langer dan een week aanhoudt, of als de pijn zo intens is dat je er ‘s nachts regelmatig van wakker wordt.