Elk jaar opnieuw wint het detoxdieet aan populariteit met de start van de lente en de zomer. Voorstanders van ‘detox’ menen dat deze methode verschillende positieve doeleinden heeft, zoals het lichaam te ontdoen van toxische stoffen, gewicht te verliezen of om de gezondheid een boost te geven. Maar is het wel een gezond dieet? Welke invloed heeft het op de darmgezondheid? En wat zegt de wetenschap?

Mythes en waarheden over detox

Detox vindt zijn oorsprong in ontgiftende behandelingen in extreme situaties, zoals bij een overconsumptie van alcohol, drugs of de inname van andere toxische producten. Deze behandelingen zijn weliswaar zeer verschillend van de gebruikelijke en gekende detoxdiëten.

Het lichaam reinigen van giftige stoffen

Detox staat voor “ontgiften” en “afkicken”. Het zogenaamde detoxdieet gaat ervan uit dat het lichaam giftige stoffen vasthoudt, zoals pesticiden en zware metalen uit allerhande voedingsmiddelen en elementen, waarmee we dagelijks in contact komen. Mensen die een detox kuur volgen, claimen dat het een goede manier is om het lichaam, de darmen en de lever te reinigen van gifstoffen en gewichtsverlies in de hand te werken.

Gewoonlijk wordt een “detox-kuur” een dag tot maximum 7 dagen gevolgd. Iedereen heeft zo zijn eigen methoden: van vasten tot het innemen van enkel vloeibare voedingsmiddelen (sappen) of een beperkt aantal voedingsmiddelen tot de consumptie van diverse voedingssupplementen

Maar is het ook efficiënt? Tot op vandaag is het onderzoek naar de methode eerder beperkt en zijn de onderzoeksresultaten niet doorslaggevend. De reinigende werking van het dieet kon niet worden aangetoond. Gewichtsverlies is wel mogelijk na enkele dagen vasten of het innemen van een beperkt aantal voedingsmiddelen. Dit omdat de energie-inname via de voeding de energiebehoefte niet kan compenseren. Volgens de wetenschap wordt dit effect vaak teniet gedaan door een gewichtstoename op lange termijn.

Is het dieet ook veilig? Een dag zonder eten kan het lichaam waarschijnlijk wel aan, maar het risico op tekorten wordt reëel, wanneer het voedingspatroon langer wordt aangehouden. Denk hierbij aan het risico op:

  • Een gebrek aan koolhydraten en eiwitten;
  • Een teveel aan vitaminen en mineralen, in het geval dat voedingssupplementen worden ingenomen;
  • Een tekort aan bepaalde micronutriënten uit dierlijke voedingsmiddelen (zoals calcium en vitamine B12).

Stel zelf een darmvriendelijke “detox” samen!

Wil je toch graag een kuur volgen? En liefst eentje die wel goed is voor je darmen? Dan kan je ook gemakkelijk zelf starten en kiezen voor een aangepaste “detox”, die bij jouw levensstijl past!

Ga terug naar de essentie van voeding, proef wat je inneemt, eet enkel wanneer je honger hebt, en kies voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon, zonder verboden voedingsmiddelen. Volg dit patroon gedurende een week, en indien je je hier goed bij voelt, dan kan je het blijven aanhouden. We hebben het hier namelijk over een voedingspatroon waarin alle nodige voedingsstoffen voorkomen!

Wij geven alvast enkele tips:

  • Luister naar jouw honger- en verzadigingsgevoel! Sla desnoods een maaltijd of twee over in het begin om het gevoel opnieuw te ervaren, maar laat je lichaam daarna niet verhongeren.
  • Eet aan een rustig tempo, kauw voldoende en neem hierbij steeds plaats aan tafel.
  • Zorg voor drie vaste maaltijden per dag, eventueel aangevuld met een tussendoortje.
  • Kies voor voedingsmiddelen die je gezondheid ten goede komen en die essentiële voedingsstoffen aanbrengen: voldoende groenten en fruit, volkoren granen, melkproducten, noten en zaden.
  • Ga terug naar de basis, geef de voorkeur aan natuurlijke voedingsmiddelen.
  • Vermijd zoveel mogelijk additieven, kies voor een clean label met ingrediënten die je kent.
  • Kies voor darmvriendelijke voedingsmiddelen. Ontdek hier hoe je het darmcomfort kan verbeteren!
  • Vermijd kant-en-klare maaltijden, zoutrijke, vetrijke of suikerrijke voedingsmiddelen.
  • Geef de voorkeur aan seizoensgebonden producten.
  • Vergeet daarbij niet om voldoende water te drinken.

Kies voor een “detox” met minder bewerkte en meer natuurlijke ingrediënten. Je darmen en darmmicrobiota genieten mee van deze tips en worden het beste ondersteund met een gezonde voeding en voldoende variatie! Dankzij de lactosevrije Dilea-producten kan je blijven genieten van melkproducten, zonder darmongemakken te ervaren maar met de echte smaak en voedingsstoffen van melk! Denk hierbij aan de kwalitatieve eiwitten, calcium en B-vitaminen.

Ben je op zoek naar keukeninspiratie om deze detox-kuur aan te vullen? Neem zeker een kijkje in ons online receptenboekje, boordevol inspiratie voor het ontbijt, de lunch en het avondmaal – gegarandeerd zonder lactose!

Referentie:

  1. NIH, National Center fod Complementary and Integrative Health, September 2019.
  2. Klein A.V. et al., J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):675-86.