Lactose: de 8 meest gestelde vragen
Lactose is sterk in belang gestegen. Nu is het ook een hot topic geworden. Lactose kan namelijk leiden tot darmongemakken, waardoor de levenskwaliteit wordt aangetast. Toch blijft het een complex onderwerp dat bijkomende verduidelijking vraagt. Zit jij ook met vragen over melk, lactose en lactose-intolerantie? Wij bieden jou hier de antwoorden!
1. Wat is lactose?
Lactose is een suiker die van nature aanwezig is in melk, daarom wordt het ook vaak melksuiker genoemd. Deze suiker komt ook voor in producten op basis van melk zoals kaas, yoghurt en room. Het wordt daarnaast gebruikt in bepaalde geneesmiddelen en andere voedingsmiddelen.
Bij de vertering van lactose gaat het lichaam de melksuiker splitsen in glucose en galactose, zodat ze kunnen worden opgenomen door het lichaam. Wanneer deze vertering stroef loopt, wordt de lactose niet opgenomen maar komt het terecht in de darmen waar het bepaalde symptomen kan veroorzaken. Dit fenomeen wordt lactose-maldigestie genoemd, wat kan leiden tot een lactose-intolerantie. Het verschil tussen beide? Kijk snel naar het antwoord op vraag 4!
2. Waar komt lactose in voor?
Van nature komt lactose voor in melk, niet enkel bij koemelk maar in eender welke melk van zoogdieren (paardenmelk, geitenmelk, schapenmelk…). Producten op basis van deze melk, zoals kaas, room, boter, yoghurt, desserts en bepaalde sauzen bevatten ook lactose. Dit kan in meer of mindere mate, in functie van het voedingsmiddel.
Daarnaast bestaan er heel wat producten met “verborgen lactose”, zoals bijvoorbeeld kant- en klare maaltijden, geneesmiddelen en zelfs bepaalde charcuterie.
Ontdek de 5 tips om te genieten zonder lactose en leer de voedingsmiddelen herkennen die melksuiker bevatten.
3. Ben ik lactose-intolerant?
Heb je last van flatulentie, een opgeblazen gevoel, krampen of diarree na de maaltijd? Komt dit voornamelijk op na het eten van melk(producten)? Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van een lactose-intolerantie, toch zijn er nog andere factoren die dezelfde darmongemakken kunnen veroorzaken. Doe de test, het helpt je alvast op weg.
Een autodiagnose wordt echter afgeraden, veel mensen denken onterecht dat ze intolerant zijn en vermijden alle vormen van melkproducten, terwijl deze integraal deel uitmaken van een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
In het geval van een lactose-intolerantie zal het weglaten van lactose uit het voedingspatroon de levenskwaliteit verbeteren. Melkproducten zonder lactose bieden dan een volwaardig alternatief en brengen je de nodige voedingsstoffen, terwijl jij gewoon verder geniet van de producten en gerechten die je het liefst eet.
4. Waarom is lactose moeilijk te verteren? Komt het veel voor?
Om lactose te verteren is het enzym ‘lactase’ nodig. Dit enzym zorgt ervoor dat lactose wordt gesplitst in een glucose molecule en een galactose molecule, zodat het kan worden opgenomen door het organisme. De lactaseproductie verschilt per etnische groep en gaat daarnaast ook achteruit met de leeftijd.
Wanneer er onvoldoende lactase aanwezig is, zal de lactose niet verteerd worden. Het komt dus onveranderd terecht in de darmen wat klachten, zoals flatulentie en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Het slecht verteren van lactose, ook lactose-maldigestie genoemd, is courant. Er wordt geschat dat lactose niet goed verteerd wordt door 20% van de Belgische bevolking. Toch leidt dit niet altijd tot darmklachten! Een lactose-maldigestie wordt lactose-intolerantie genoemd wanneer het darmklachten veroorzaakt. Vraag advies aan je arts indien er twijfels zijn.
Hoe kan je van de ene dag op de andere intolerant worden?
Ontdek er alles over in dit artikel!
5. Wat mag ik nog eten wanneer ik lactose-intolerant ben?
Bij een lactose-intolerantie zal het vermijden van lactose essentieel zijn om spijsverteringsklachten te voorkomen. Door het weglaten van melksuiker in het voedingspatroon gaan er namelijk geen spijsverteringsklachten ontstaan en wordt de levenskwaliteit verbeterd.
Toch vormen melkproducten een essentieel element binnen een gezond voedingspatroon dankzij hun hoge nutritionele waarde en hun effect op de gezondheid. Ze bevatten hoogwaardige eiwitten, mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, alsook vitaminen A, D en B. Het komt er dus op neer deze voedingsmiddelen volwaardig te vervangen, zodat het voedingspatroon evenwichtig blijft. Welke voedingsmiddelen vermeden moeten worden, vind je hier.
Dankzij het gevarieerde aanbod van Dilea Zero Lactose® wordt deze uitdaging een heel stuk eenvoudiger. Deze melkproducten kunnen worden gebruikt zoals hun traditionele varianten en zijn gegarandeerd 100% lactosevrij.
6. Kan ik allergisch zijn voor lactose?
Een allergie ontstaat wanneer het lichaam (onterecht) reageert op een bepaalde stof alsof het schadelijk is. Het immuunsysteem schiet in actie en stuurt bepaalde signalen uit waardoor bijvoorbeeld roodheid en jeuk ontstaan, het is een soort waarschuwingsmechanisme. Een lactose-intolerantie, dat het gevolg is van een te lage aanwezigheid van lactase in de darmen (het enzym nodig om lactose te verteren), is dus geen allergie!
Verwar het dan ook niet met een koemelkeiwitallergie dat voornamelijk voorkomt bij kinderen. Bij dit laatste moeten alle melkproducten op basis van koemelk worden vermeden, ook deze zonder lactose.
7. Wat is lactase?
Lactase is het enzym dat nodig is voor de vertering van lactose. Dit wil zeggen dat lactase de melksuiker gaat splitsen in glucose en galactose, zodat het kan worden opgenomen door het lichaam. De productie van lactase gaat op een natuurlijke manier achteruit met de leeftijd en kan zelfs volledig stilvallen.
Bij een tekort van het enzym wordt de lactose na het eten van melkproducten niet opgenomen, maar gaat het rechtstreeks naar de darmen. De darmbacteriën gaan de melksuiker gebruiken als voedingsstof wat de darmklachten veroorzaakt (flatulentie, krampen, diarree…).
8. Wat is het verschil tussen lactosevrije en lactosearme producten?
Het is de hoeveelheid lactose dat in beide producten verschillend is. Lactosearme producten kunnen nog lactose bevatten, in tegenstelling tot lactosevrije producten. De tolerantiedrempel van lactose verschilt echter van persoon tot persoon.
Geef voor de zekerheid de voorkeur aan producten die gegarandeerd lactosevrij zijn, zoals deze van Dilea Zero Lactose®. Ontdek hier het verschil tussen Dilea en andere varianten.
Ben jij ook lactose-intolerant? De unieke producten van Dilea Zero Lactose® kunnen je levenskwaliteit sterk verbeteren, zodat je opnieuw kan genieten van vreugdevolle momenten aan tafel. Deze melkproducten zijn allemaal 100% lactosevrij en kunnen in elk gerecht hun traditionele variant vervangen, zonder de smaak aan te passen, zowel koud als warm.
Meer vragen? De FAQ vind je HIER!