Je darmgezondheid is cruciaal. Naast voedsel verteren staan je darmen in voor tal van lichaamsprocessen en spelen ze een essentiële rol voor je gezondheid, je mentale welzijn en immuniteit. Hoe melkproducten de bondgenoot zijn van jouw darmen leggen we hier uit.

De darmmicrobiota… sommige onderzoekers beschouwen het als de fundering van iemands gezondheid. Vroeger werd het ook wel de darmflora genoemd. Het is het geheel van darmbacteriën in je darmen. Iedereen huisvest namelijk een unieke verzameling van miljarden bacteriën in zijn darmen.

Het onderzoek naar de darmmicrobiota en de relatie met de algemene gezondheid is de laatste jaren sterk gestegen. De wetenschappelijke vooruitgang is enorm!

Cruciaal voor je immuunsysteem

Jouw darmbacteriën beïnvloeden onder andere de opname van voedingsstoffen en de lichaamsprocessen. Het regelt mee de immuunrespons en is essentieel in de strijd tegen ziekteverwekkende micro-organismen.

Een onevenwicht tussen de bacteriën, ook wel dysbiose genoemd, kan gelinkt worden aan verschillende aandoeningen zoals prikkelbare darmen, inflammatoire darmziekten, een hoge bloeddruk en diabetes (of suikerziekte).

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de darmmicrobiota een belangrijke speler is in de reactie van het lichaam op omgevingsfactoren, zoals voeding en geneesmiddelen. Dus wat je eet of inneemt, maar mogelijks ook wat je doet of waar je leeft, kan een andere impact hebben op je gezondheid in functie van je darmmicrobiota. Het omgekeerde is ook waar, de omgevingsfactoren hebben een invloed op de samenstelling van je darmen.

Zuivelproducten voor jouw darmmicrobiota

Er is dus geen twijfel mogelijk: je darmen doen meer dan enkel voedsel verteren. Ze hebben een cruciale rol voor het welzijn en zijn op hun best wanneer de verzameling bacteriën evenwichtig en voldoende divers is. Wat we eten kan dit beïnvloeden!

Zuivel, zoals yoghurt en melk, kan bijvoorbeeld een positief effect hebben op jouw darmmicrobiota. Zo blijkt uit onderzoek dat de inname van melk en yoghurt de overvloed aan bepaalde voordelige bacteriën verhoogt (Lactobacillus Bifidobacterium) en andere ziekteverwekkende soorten vermindert (Bacteroides fragilis).

Meer over het darmcomfort lees je hier!

Daarnaast zou het regelmatig eten van gefermenteerde melk, zoals yoghurt, milde darmongemakken kunnen verlichten. En dit effect wordt al waargenomen bij het eten van 2 porties per dag gedurende 4 weken. Een andere studie kon aantonen dat melkproducten bepaalde vetten bevatten die een voordelige invloed uitoefenen op de darmbacteriën gelinkt aan ontstekingsremmende effecten. De auteurs speculeren dat het kan helpen in geval van inflammatoire darmziekten. Deze veelbelovende resultaten moeten echter nog verder worden uitgediept in bijkomend onderzoek.

Mensen die darmongemakken ervaren bij het eten van zuivel door de lactose die het bevat, namelijk in geval van een lactose-intolerantie of een lactosemaldigestie, kunnen zich richten tot onze producten, gegarandeerd zero lactose. Dilea Zero Lactose biedt alle voordelen van melkproducten maar zonder lactose! Ons gamma bevat onder andere melk, yoghurt natuur, yoghurt met fruit, verschillende soorten kaas, room, pudding en ijs!

Lees ook: De 8 meest gestelde vragen over lactose

Referentie:

1.     Prados A., gumicrobiotaforhealth, major breaktroughs gut microbiota, Dec 2020. Consulted August 2021. https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/what-major-scientific-breakthroughs-have-been-made-in-gut-microbiome-science-in-2020/?search=dairy
2.     Aslam H. et al., Gut Microbes. 2020; 12(1): 1799533. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7524346/
3.     Marteau P. et al., Nutrients. 2019. doi:10.3390/nu11010092 https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/92
4.     Mancino R. et al., Int J Nutr Sci. 2016; 1(1): 1005.