Koken is voor velen onder ons een dagelijkse uitdaging! Hoe kan je snel, efficiënt en gezond een gerechtje in elkaar toveren? En dan nog liefst eentje met extra veel smaak, maar dan wel zo natuurlijk mogelijk uiteraard. Hierbij onze tips voor heerlijke en kleurrijke receptjes op natuurlijke wijze en zonder lactose!

Met natuurlijke smaken wordt vaak verwezen naar additieven en aroma’s, die de voedingsindustrie gebruikt in diverse producten. Want er bestaan natuurlijke aroma’s en kunstmatige aroma’s, waarbij het ene niet per se gezonder is dan het andere. Beide aroma’s zijn goedgekeurd en veilig verklaard als smaakstof in voedingsproducten. In dit artikel gaan we dieper in op homemade recepten, want dat hoeft niet per se moeilijk te zijn. Maar wel kleurrijk en lekker!

De magische truc: kruiden en specerijen!

Of je nu een keukenprins of -prinses bent of iemand met weinig tijd, zelf koken betekent dat je zelf kan bepalen welke ingrediënten je in het gerecht verwerkt. Kies voor natuurlijke ingrediënten!

Vergeet dat extra snuifje zout, waarvan het gebruik trouwens een negatieve invloed heeft op onze gezondheid! Geef smaak aan het gerecht met behulp van kruiden en specerijen voor een natuurlijk resultaat. Houd de standaardkruiden bij de hand, zoals peterselie, tijm, laurier en bieslook, maar aarzel niet om ook basilicum, salie, marjolein, oregano, citroenkruid, kervel, koriander, dragon en rozemarijn te gebruiken!

5 tips om niet in te boeten op smaak:

  1. Kies voor onbewerkte of weinig bewerkte producten, zoals vlees of vis (vers of diepvries), graanproducten (pasta, rijst, bulgur,…), melkproducten en veel groenten.
  2. Selecteer kwaliteitsvolle basisproducten: wanneer de basis goed is, kan het volgende enkel nog beter zijn!
  3. Zorg voor diverse texturen en smaken, die goed bij elkaar passen. Een recept wordt gemaakt op basis van meerdere ingrediënten! Selecteer elk ingrediënt met zorg, maar hou het geheel in je achterhoofd.
  4. Hou het gerecht sappig, want bij droge maaltijden komen de smaken minder tot hun recht.
  5. Last but not least: gebruik kruiden en specerijen, de echte en natuurlijke smaakmakers!

Ook specerijen zijn een must in de keuken, denk maar aan kaneel, piment, kardemom, kurkuma, curry, paprikapoeder, cayenne peper, garam masala, nootmuskaat, peper en komijn… Verzin, proef, ruik en probeer het uit! Elke week heb je 7 dagen de tijd om met de smaken van gerechten te spelen en het neemt slechts enkele seconden om met het potje te schudden. Opgepast, mengelingen van kruiden en/of specerijen bevatten vaak ook zout (bijvoorbeeld “spaghettikruiden”, “vleeskruiden”, “viskruiden”, “paëlla mix”, “BBQ-kruiden”…)!

Dankzij Dilea-producten kan je koken met basisingrediënten zonder lactose! De ingrediënten voor het brede gamma van Dilea Zero Lactose worden zorgvuldig geselecteerd om 100% lactosevrije producten te garanderen en voor een korte en herkenbare ingrediëntenlijst op de verpakkingen. Een uitstekende keuze voor jouw gerechten boordevol natuurlijke smaken. Proef de echte smaak van melk(producten) zonder lactose noch onnodige aroma’s en additieven!

Eyecatchers in de keuken: geef extra kleur aan jouw gerechten!

Je hebt proeven en proeven… Vooraleer je een eerste hap neem, hebben je ogen en neus alvast een eerste keer van het gerecht geproefd! Denk maar aan je grommelende maag, wanneer je van ver de gratin van zoete aardappel ruikt, of wanneer je die heerlijke. Heerlijk, je smaakt het zelfs zonder ervan geproefd te hebben!

Voor onze ogen is kleur één van de belangrijkste indicatoren van smaak en het natuurlijke aspect komt ook beter tot zijn recht! Serveer bijvoorbeeld geen kip met bloemkool en witte saus. Opteer liever voor gegrilde kip met een lactosevrije puree van butternut en serveer het met een handje veldsla of peterselie. Bereid een lactosevrije frittata met kleurrijke contrasten door feta, rode ui, gekleurde tomaatjes en peterselie toe te voegen.

De eenvoudigste manier om kleur te geven zijn de groenten! Wist je trouwens dat de kleur van de groente ook een indicatie geeft van de vitaminen die het bevat? Zet groenten met verschillende kleuren op het menu, in éénzelfde gerecht of van dag tot dag, zo ben je zeker dat je alle nodige vitaminen inneemt!

Ook onze lactosevrije melk helpt je om aan je voedingsbehoeften te voldoen, dankzij de calcium en vitamine D alsook vitamine A en E die het aanbrengt. Ontdek!