Vitamine D heeft belangrijke functies in ons lichaam, onder andere voor onze botten, tanden en immuniteit. Toch hebben we in België vaak te kampen met een tekort aan dit vitamine. Zet deze zomer jouw reserves weer op peil met deze tips!

Een boost voor onze immuniteit!

Een tekort aan vitamine D kan een negatieve invloed hebben op de werking van ons immuunsysteem, zo blijkt uit een recente studie1. Het speelt namelijk een cruciale rol voor onze immuniteit. Het verband tussen beide zou gekoppeld zijn aan onze darmmicrobiota, het geheel van bacteriën die zich in onze darmen bevindt. Te lage vitamine D-waarden heeft een effect op onze darmmicrobiota vanwaar het nadelige effect op onze immuniteit, zo geven de onderzoekers aan.

Zoals elk vitamine, heeft ook vitamine D een specifieke rol in ons lichaam! Het is nodig voor:

  • Stevige botten en tanden.
  • Een normale spierfunctie.
  • Een optimale opname van calcium en magnesium uit onze voeding.
  • Een normale werking van ons immuunsysteem.

Wat bevatten melkproducten naast calcium? Lees het hier!

Breng de zon aan tafel met Dilea

Onze voornaamste bron van vitamine D is zonlicht! Door blootstelling aan UV-stralen kunnen we via onze huid namelijk zelf vitamine D aanmaken. Daarnaast komt het voor in bepaalde voedingsmiddelen, voornamelijk in producten van dierlijker oorsprong zoals bijvoorbeeld in vette vis, zuivel, eieren en vlees.

Door een te lage blootstelling aan de zon is het risico op een deficiëntie in België aan de hoge kant, voornamelijk op het einde van de winter en het begin van de lente, na vele donkere dagen. Kinderen, senioren en zwangere of lacterende vrouwen lopen het grootste risico op te lage vitamine D-waarden. Om op elk moment van het jaar voldoende vitaminen te verzekeren kan je door het maken van juiste keuzes, via je voeding, extra vitamine D opnemen!

Om jou hierbij te helpen zonder je voedingsgewoonten te moeten aanpassen, wordt Dilea halfvolle melk verrijkt met vitamine D. Een glas Dileamelk van 200 ml levert 30% van de referentie-inname (RI)* voor vitamine D, net zoals een brikje Dilea chocomelkdrank (200 ml). In elke product zit 0,75 µg (microgram) per 100 ml.

Referentie-inname = 5 µg per dag

Voorbeeld voedingsinname:

200 ml Dilea halfvolle melk (1,5 µg)  +  1 ei (0,7 µg)  +  100 gram tonijn natuur in blik (2,9 µg)

Onze Belgische voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, aangepast per populatiegroep, beveelt dagelijks 10-15 µg per dag voor volwassenen en tot wel 20 µg per dag voor ouderen, zwangere vrouwen of lacterende vrouwen. Om deze hoeveelheid te halen is een combinatie tussen het eten van voedingsmiddelen met vitamine D en aanraking van de huid met UV-stralen essentieel. De hoeveelheid vitamine D dat we aanmaken via deze blootstelling is sterk persoonsgebonden en varieert in functie van het geslacht, de leeftijd en het type huid. In het algemeen wordt aangenomen dat 30 minuten UV-stralen per dag voldoende zou zijn (blootstelling van de huid op handen en gezicht). Plan je week dus goed in en zorg voor voldoende variatie in je voeding, zet geregeld vette vis zoals zalm op het menu, zuivelproducten zoals onze Dilea halfvolle melk, eieren en vlees.

Vegetarisch: wat met vitamine D? Lees het hier!

Wist je dat calcium en vitamine D onafscheidelijk zijn?

Ze zijn beide belangrijk voor de instandhouding van het botweefsel en kunnen hun rol niet uitvoeren zonder elkaar. Daarnaast is vitamine D nodig voor een goede opname van calcium uit de voeding. Omdat zuivel van nature een bron is van calcium en soms ook vitamine D aanbrengt is het de ideale bondgenoot van jouw voedingspatroon.

Referentie:

  1. Yamamoto A. Jørgensen T.N., Front. Immunol., 21 January 2020. https://doi.org/10.3389/fimmu.2019.03141
    *Referentie-inname voor gezonde volwassenen met een energiebehoefte van 2000 kcal/dag.