Vegetarisch eten heeft voordelen voor je gezondheid! Maar dan moet je wel nog een gezond en evenwichtig voedingspatroon aannemen, zodat je voedingsinname voldoet aan je lichaamsbehoeften. Melkproducten brengen alvast waardevolle voedingsstoffen aan, zo blijkt uit het recente advies van de Hoge Gezondheidsraad. Hoe je natuurlijk en vegetarisch kan eten ontdek je in dit artikel.

Steeds meer consumenten kiezen voor vegetarische voeding en schrappen vlees en andere dierlijke producten deels of volledig uit hun bord. Goed nieuws, want dit kan zowel voordelen hebben voor het milieu door de koolstofvoetafdruk te verminderen en door de positieve invloed op de biodiversiteit, alsook voor je gezondheid, aangezien het kan bijdragen in de preventie van ziekten, zoals obesitas, diabetes, hart-en-vaatziekten en ook bepaalde vormen van kanker!

Eet je geen vlees, wel nog vis of eieren, of kies je voor veganisme en ban je alle voeding van dierlijke oorsprong? Vegetarisme kan verschillende vormen aannemen en hoewel ze allemaal mogelijk zijn, vragen ze voldoende aandacht voor de globale voedingsinname.

Door bewust te zijn van de aandachtspunten kan je op een evenwichtige wijze eten, en mee zorg dragen voor het milieu én jouw welzijn.

Natuurlijk en vegetarisch eten voor iedereen

Eet je vegetarisch, dan is het essentieel om rekening te houden met volgende voedingsstoffen: eiwitten, bepaalde vetzuren, vitamine D, calcium, vitamine B12 en ijzer, zink en jodium. Dit zijn voedingsstoffen waarvan dierlijke producten – vlees, vis, zuivelproducten en eieren – een belangrijke bron zijn. Hoe meer voedingsmiddelen je uitsluit, hoe meer aandacht er dus nodig is om een tekort te voorkomen.

Bij een vegetarisch voedingspatroon, waarbij enkel vlees (en eventueel vis) wordt geschrapt, is het eenvoudig: met voldoende variatie, de consumptie van zuivel en eieren kan je op een natuurlijke manier zorg dragen voor de planeet en je welzijn. Dit voedingspatroon is mogelijk voor elke leeftijdsgroep, maar voor zuigelingen en peuters zijn bijkomende voorzichtigheid en opvolging wel cruciaal. Daarnaast hebben ook kinderen, jongeren, zwangere of lacterende vrouwen een verhoogde behoefte en is ook hier extra aandacht vereist.

Elke leeftijdscategorie heeft namelijk andere noden en behoeftes! Dankzij de consumptie van zuivelproducten krijg je essentiële voedingsstoffen binnen die op elke leeftijd belangrijk zijn. Heb je een lactose-maldigestie of een lactose-intolerantie? Dilea Zero Lactose biedt de oplossing met een gevarieerd aanbod met 0% lactose. Ontdek er alles over in onze blogposts!

Dé gouden regel, varieer zo veel mogelijk:

  • Kies voor een brede waaier aan voedingsmiddelen
  • Diversifieer de bronnen
  • Wissel de combinaties van verschillende producten af

Goed in je vel dankzij de bewuste keuze

In het advies staan de verschillende soorten vegetarische voedingspatronen uitgestippeld en worden de aanbevelingen per leeftijdscategorie gespecifieerd. Door het maken van bewuste keuzes kan je doorheen de levensloop het voedingspatroon aannemen naar wens – van geen vlees tot geen enkel dierlijk product – mits de inname van supplementen, waar nodig. Liever geen suppletie? Dat kan onder andere dankzij zuivel en eieren! Daarnaast zijn peulvruchten, granen, noten en zaden belangrijke producten tussen de plantaardige voedingsmiddelen.

  • Zuivel is een natuurlijke bron van proteïnen met hoge biologische waarde*, calcium, vitamine B12, vitamine D (volle of verrijkte melkproducten), jodium en zink.
  • Eieren zijn een natuurlijke bron van, proteïnen met hoge biologische waarde*, vitamine B12, vitamine D (eigeel), ijzer en zink.

Vegetariërs die wel nog zuivel eten, kunnen gemakkelijk in hun calciumbehoefte voorzien, mits ze er voldoende van consumeren (3-4 porties)

Om jouw welzijn te garanderen, selecteren we de ingrediënten voor onze Dilea producten met zorg. De halfvolle melk van Dilea wordt bijvoorbeeld verrijkt met vitamine D en blijft alsnog gegarandeerd lactosevrij. Ontdek ons assortiment met 0% lactose: proef zeker ook onze Dilea kaas (bijvoorbeeld geraspte kaas, sneetjes kaas, brie…), room, ijs en yoghurt!

Enkele goede combinaties:

Wat kan je als vegetariër doen om vlees te vervangen in je maaltijd? Combineer zoveel mogelijk voedingsmiddelen! Met deze variaties kan je bijvoorbeeld het aminozuurprofiel (bouwstoffen van eiwitten) van vlees vervangen;

Maak deze zomer van elke donderdag een veggie-dag! Inspiratie nodig?

Onze vegetarische recepten helpen je op weg!

Wat staat er op het menu?

Ontbijt : Yoghurt met chiazaad

Lunch : Salade van quinoa, feta en granaatappel

Tussendoortje : Yoghurtijsrepen

Driegangen avondmaal

Hapje : Tzatziki met gerookte zalm

Hoofdgerecht : Frittata met feta & aardappelen of Veggie cheeseburger

Nagerecht : Appelcrumble met rood fruit of Carrot cake

*Eiwitten die het lichaam gemakkelijker kunnen voorzien van de nodige aminozuren (bouwstof van eiwitten/proteïnen).
Referentie: Hoge Gezondheidsraad (HGR), Vegetarisch voeding, advies april 2021.